نحوه تعویض رم لپ تاپ

نحوه تعویض رم لپ تاپ ، برای افزایش سرعت رایانه با آموزش تصویری نحوه تعویض رم لپ تاپ در ادامه یاد بگیرید. تعویض رم لپ تاپ به عنوان کمهزینهترین ترفند برای افزایش سرعت لپ تاپ پیشنهاد میشود. در میان دیگر قطعات کلیدی، حافظه موقت با عنوان «رَم» یا “RAM” قیمت کمتری داشته و تعویض یا ارتقا آن پیچیدگی کمتری دارد اما آیا میتوان این کار را بدون مراجعه به افراد متخصص انجام داد؟ از چه مدلهای رم با چه ظرفیتی میتوان به عنوان جایگزین رم فعلی یا در کنار آن استفاده کرد؟ نحوه باز کردن بدنه برای تعویض رم لپ تاپ چگونه است؟ در ادامه به آموزش جدا کردن، تعویض و ارتقا رم لپتاپ برندهای مختلف از جمله ایسوس، لنوو، ایسر، مک پرداخته و روش بررسی نوع رم سازگار، رفع خطای عدم شناسایی RAM و نکات جانبی راهنمایی میکنیم.
راهنمای انتخاب و نحوه تعویض رم لپ تاپ :
حافظه رم یک محل ذخیرهسازی موقت با سرعت خوانش و نوشتار سریعتر از حافظه ذخیرهسازی دائمی (هارد دیسک یا اساسدی) برای بارگزاری اطلاعات به اجرا درآمده توسط پردازشگر است. با مرور زمان، حجم اطلاعات در دسترس کاربر بالا رفته و پس از گذشت مدتی، حافظه محدود رم دیگر گنجایش کافی را ندارد؛ در این شرایط، پردازشگر اطلاعات موقت را به حافظه ذخیرهسازی اصلی که هدایت میکند که با توجه به سرعت پایینتر، این اتفاق علاوه بر محدودیت ذخیرهسازی، محدودیت سرعت پردازش را به همراه دارد. بدین منظور، تعویض رم یا افزودن رم جدید به لپ تاپ، یکی از محبوبترین پیشنهادها برای افزایش سرعت آن است.
لپتاپها بر خلاف رایانههای رومیزی به طور معمول از طراحی یکپارچه و درهم تنیدهای برخوردار هستند، این ویژگی موجب کاهش توانایی شخصیسازی و تغییر قطعات دستگاه میشود. وجود محدودیت نیاز به سازگار بودن هر قطعه با دیگری آزادی کمتری در دستکاری لپتاپ به کاربر میدهد اما در میان قطعات این محصول دیجیتال، امکان جداسازی، تعویض یا افزودن تا 2 تا 4 قطعه رم به خصوص در لپتاپهای پایینرده و میانرده وجود دارد.
چه زمانی نیاز به ارتقا و تعویض رم لپ تاپ وجود دارد ؟
پیش از خرید رم کامپیوتر و لپ تاپ جدید، ابتدا عملکرد رم کنونی و تاثیر تعویض یا افزودن RAM جدید به لپتاپ، مطمئن شوید. بهتر است نوع فعالیتهای کامپیوتری و ظرفیت موردنیاز هر کدام را بررسی کرده و اگر عملیاتهای کامپیوتری معمول و روزمره، اکثریت گنجایش رم دستگاه شما را اشغال کرد، در این صورت خرید رم جدید میتواند به شما کمک کند.
به چه میزان حافظه برای تعویض رم لپ تاپ نیاز است ؟
این آموزش با توجه به وضعیت غالب بازار یعنی لپتاپهای مبتنی بر سیستم عامل ویندوز نوشته شده است، البته در ادامه به لپتاپهای مک میپردازیم اما به طور کل تفاوتی چندانی میان حداقل نیاز ویندوز، مکاواس و لینوکس وجود ندارد. نسخه پایدار فعلی ویندوز 10، برای اجرای روان به حافظه رم با ظرفیت 4 گیگ نیاز دارد در بسیاری از بررسیها، ارتقا به ظرفیت 8 گیگابایت بهبود چشمگیری را نشان داده است اما افزایش بیش از این مقدار برای استفاده معمول چندان موثر نخواهد بود چرا که باید دیگر قطعات دستگاه مانند پردازشگر (CPU) برای بهرهمندی از این ظرفیت افزایش پیدا کند. ظرفیت بالای حافظه موقت – 12 یا 16 گیگابایت – بیشتر در کاربریهای چندرسانهای و بازیهای ویدیویی کاربرد دارد؛ اگر از نرمافزارهای گرافیکی مانند فوتوشاپ و تریدیمکس استفاده میکنید، با وجود پاسخگو بودن 8 گیگابایت حافظه رم اما برای عملکرد بهتر، ظرفیتهای بالاتر را انتخاب کنید.
بررسی ظرفیت و عملکرد حافظه رم :
سادهترین راه برای بررسی ظرفیت به کار گرفته شده در حین کار با ویندوز، کلیک راست کردن بر نوار “Taskbar” در پایین صفحه و انتخاب گزینه “Task Manager” است. با باز شدن پنجره “Task Manager” بر زبانه “Performance” کلیک کرده و از ستون سمت چپ، گزینه “Memory” را انتخاب کنید. در این بخش میتوانید ظرفیت کل، فضای اشغال شده، فضای آزاد رم، سرعت خوانش و درگاههای به کار گرفته شده را مشاهده کنید.
- In Use: فضای اشغال شده توسط برنامهها
- Available: فضای آزاد و در دسترس
- Speed: سرعت ورود داده
- Slots Used: اسلاتها یا درگاههای درج قطعه رم
- اسلات، درگاه قرار دادن قطعه فیزیکی رم در لپ تاپ است که با توجه به مدل هر دستگاه، امکان قرار دادن همزمان 2 یا 4 قطعه رم وجود دارد.
با اجرای چند برنامه ظرفیت RAM لپ تاپ را به چالش بکشید و اگر سرعت پایین یا تنگنا در گنجایش را مشاهده کردید، در این صورت میتوانید به تعویض رم لپ تاپ خود برای افزایش سرعت و پایداری دستگاه اعتماد کنید.
نکات پیش از آموزش نحوه تعویض رم لپ تاپ :
قدم بعدی، بررسی امکان جداسازی، تعویض، افزودن و دسترسی به درگاه رم در لپ تاپ شما با توجه به برند و مدل آن است. در ادامه باید قابلیت تغییر رم لپ تاپ و حداکثر ظرفیت تحت پوشش آن را بررسی کنید. ابتدا مشخص کنید که قصد تعویض رم را داشته یا میخواهید ظرفیت حافظه را افزایش دهید. در صورت عملکرد نامناسب قطعه رم فعلی، جایگزین کردن آن منطقی است اما برای افزایش ظرفیت در صورت وجود اسلاتهای خالی، میتوانید قطعه رم جدید را به لپ تاپ خود اضافه کنید. به هر حال در این مقاله نحوه جدا کردن و هم نصب رم لپ تاپ را آموزش میدهیم.
بررسی امکان تغییر رم :
پیش از ادامه، برای بررسی مشخصات دستگاه نرمافزار رایگان “Speccy” را دانلود و نصب کرده و سپس آن را اجرا کنید. این نرم افزار اطلاعات مختصری از مشخصات سیستم و وضعیت هر کدام نشان میدهد. پس از اجرا در ستون سمت چپ بر روی گزینه “RAM” کلیک کنید. اکنون میتوانید وضعیت رم دستگاه را مشاهده کنید. در ابتدای صفحه، بخش “Memory Slots” را مطالعه کنید.
- Total Memory Slots: تعداد تمامی اسلاتهای موجود
- Used Memory Slots: تعداد اسلاتهای به کار رفته
- Free Memory Slots: تعداد اسلاتهای آزاد
در صورت صفر نبودن عدد گزینه سوم، این به معنی وجود فضایی برای افزودن قطعه رم جدید است. یک چالش دیگر وجود دارد؛ طراحی تمامی لپ تاپها شبیه به هم نیست و ممکن است روش استانداردی برای تعویض رم وجود نداشته باشد. نوع طراحی لپ تاپ شما چگونه است؟
لپتاپهای غیر قابل شخصیسازی :
ساختار طراحی برخی لپتاپها یکپارچه و به اصلاح «بسته» و غیر قابل دستکاری هستند، طراح این نوع محصولها، بدنه و چینش قطعات را بدون راه حل باز کردن آسان طراحی نموده است و روش استانداردی برای جدا کردن بدنه درپوش از برد اصلی وجود ندارد؛ این به معنی عدم امکان باز کردن دستگاه یا تعویض قطعهای از آن نیست اما به دلیل در نظر نگرفتن روش استاندارد و با استفاده از ابزارهای معمول مانند پیچگوشتی، باز کردن بدنه قطعا آسیبی را به محصول وارد میکند. بسیاری از لپتاپهای بدون باتری قابل تعویض از این نوع طراحی بهره میبرند. پس تنها در صورت خراب شدن یک قطعه، اقدام به باز کردن این نوع محصولها کنید یا در نهایت این کار را به یک متخصص بسپارید.
- نحوه تعویض رم لپ تاپ ممکن است منجر به باطل شدن ضمانت (گارانتی) تعمیر و خدمات دهی از سوی شرکت سازنده یا فروشنده شود. ممکن است طرف خدمات دهنده، تنها با مطلع شدن از بازشدن حفاظ بدنه دستگاه، پوشش خدماتی خود را متوقف سازد. پیش از اقدام، مستندات ضمانت لپتاپ را مطالعه یا از مرجع ضمانتدهنده، سیاستهای خدماتدهی و شرایط باطل شدن آن را جویا شوید.
لپهای ماژولار و قابل دستکاری :
بیشتر لپتاپهای با باتری قابل تعویض و در دسته میانرده یا پایینرده، دارای طراحی قابل شخصیسازی هستند. در چنین لپتاپهایی، بدون نیاز به باز کردن کامل بدنه، دریچهای کوچک در پشت دستگاه قرار گرفته که با باز کردن آن به اسلاتها برای تعویض رم لپ تاپ یا ارتقا آن، دسترسی خواهید داشت. البته ممکن است نحوه تعویض رم لپ تاپ در هر مدل از هر برند دارای تفاوتهای جزئی باشد.
نحوه شناسایی نوع رم سازگار با لپ تاپ :
دو نوع محدودیت نرمافزاری و سختافزاری برای انتخاب و تعویض رم لپتاپ وجود دارد.
محدودیت نرمافزاری :
ابتدا به سیستم عامل مورد استفاده توجه کنید. سیستم عامل ویندوز با معماری (X86) یا به عبارتی نسخه 32 بیتی، حداکثر از ظرفیت 4 گیگابایت رم پشتیبانی میکند. ویندوز 64 بیتی با توجه به نسخه و سری آن بالای 192 گیگابایت حافظه رم شناسایی میکند. کمترین میزان متعلق به ویندوز 7 نسخه خانگی (Home) با پشتیبانی از 8 گیگابایت است اما دیگر نسخهها و سریهای جدیدتر ویندوز از ظرفیتهای بالای موجود در بازار پشتیبانی میکنند.
محدودیت سختافزاری :
با توجه به مدل لپتاپ یا مادربرد به کار رفته در آن، محدودیتی در انتخاب رم وجود دارد. یک مدل مادربرد ممکن است توانایی خواندن و مدیریت حجم قابل توجهی از ظرفیت حافظه یا سرعت ورود/خروج داده را داشته باشد. بدین منظور نمیتوان هر گونه حافظه موقتی را برای آن خریداری کرد.
نکات انتخاب مناسب پیش از یادگیری نحوه تعویض رم لپ تاپ :
پیش از انتخاب رم لپ تاپ مناسب باید با ویژگیهای اصلی و تاثیر هرکدام بر عملکرد این حافظه آشنا شوید.
دستهبندی و ویژگیهای اصلی قطعه رم :
نسل معماری قطعه رم :
حافظه رم مانند دیگر قطعات در نسلهای جدید و قدیمیتر دستهبندی میشود. هر چند سال، نسخه جدیدی از نسل ساختار معماری رم با نام DDR معرفی میشود. بیشتر رمهای جدید با نسل DDR4 تولید میشوند اما اگر لپتاپ قدیمی دارید، ممکن است نیاز به خرید رم با معماری قدیمی تر وجود داشته باشد. انتخاب دقیق رم مناسب لپتاپ در ادامه آموزش داده میشود اما به طور مختصر بدانید که بیشتر لپتاپهای ساخته شده قبل از سال 2007 میلادی با رم DDR2، پس از این سال با رم DDR3 و از سال 2014 تا کنون نسخه DDR4 مرسوم شده است.
ظرفیت حافظه :
بارزترین ویژگی ظرفیت ذخیرهسازی است که به طور معمول در اندازههای 2، 4، 8، 16 و حتی 32 گیگ قابل خریداری است.
سرعت خوانش اطلاعات :
با وجود رمهای بسیار سریع در بازار اما بیشتر مادربردهای لپتاپ تا سرعت 2400 مگاهرتز را پشتیبانی میکنند و در صورت تعبیه قطعه با سرعت بالاتر، مادربرد سرعت آن را به حداکثر مقدار قابل خواندن محدود میکند پس در انتخاب رم بیش از سرعت قابل پردازش هزینه نکنید.
تاخیر دسترسی :
زمان مورد نیاز برای راهاندازی و دسترسی حافظه رم به قابلیتهای سختافزاری خود را تاخیر دسترسی یا “Latency” میگویند. به طور معمول تاخیر را با یک عدد مرکب 4 رقمی نشان میدهند که هرچه رقم هر شماره کوچکتر باشد، دستگاه تاخیر کمتری دارد.
برند سازنده رم :
برخلاف ظرفیت، سرعت و نسل رم، برندهای معتبر عملکرد مشابهی در کارایی و دوام نشان میدهند پس تا زمانی که از اصالت محصول خریداری شده از یک برند مطمئن هستید و گارانتی قابل قبولی از شرکت فروشنده عرضه میشود، جای نگرانی وجود ندارد.
بررسی نوع رم سازگار با لپتاپ :
ابتدا به دفترچه یا بروشور ارائه شده توسط لپتاپ مراجعه کنید. در بسیاری از موارد، علاوه بر ظرفیت فعلی رم، مشخصات قابل ارتقا نیز درج شده است. این اطلاعات در بخش مشخصات سختافزاری، قسمت حافظه (Memory/RAM) درج شده است. پس از ظرفیت فعلی، ظرفیت قابل ارتقا در ادامه کلمه “Maximum” یا “Up to” یافت میشود. علاوه بر دفترچه چاپی، امکان دریافت این اطلاعات در صفحه وب رسمی محصول با جستجوی مدل آن قابل دریافت است.
در صورت عدم وجود اطلاعات فوق، میتوانید با ارائه مشخصات مدل لپتاپ یا مادربرد آن به فروشنده قطعه رم، پیشنهاد وی را دریافت کنید. علاوه بر مشخصات سختافزاری لپتاپ، دلیل ارتقا رم لپ تاپ و نوع فعالیتهای نرمافزاری خود را برای متخصص سختافزار توضیح دهید اما اگر قصد خرید اینترنتی یا بدون کمک شخص دیگر را دارید، میتوانید از ابزار شرکت “Crucial” برای شناسایی رمهای مناسب برای لپتاپ خود استفاده کنید. با ورود به صفحه شناسایی رم این سایت مدل لپتاپ یا مادربرد خود را وارد کنید تا نوع رمهای سازگار با دستگاه به شما پیشنهاد دهد؛ البته این شرکت رمهای خود را ارائه میدهد اما میتوانید از این اطلاعات برای هر رم مشابه دیگر استفاده کنید.
شناسایی مشخصات سختافزاری لپ تاپ :
برای دریافت مدل مادربرد، نرمافزار Speccy را اجرا کرده و با انتخاب گزینه “Motherboard” از ستون سمت چپ، برند سازنده و مدل آن را در بالای صفحه بدست آورید. اگر مشخصات لپ تاپ خود را نمیدانید میتوانید با کلیک بر گزینه “Scan Computer” در صفحه سایت Crucial، ابزار شناسایی مشخصات کامپیوتر را دانلود کنید. این ابزار پس از بررسی مشخصات دستگاه به طور خودکار اطلاعات را به سایت فرستاده و صفحه حاوی نوع رم سازگار نشان داده میشود.
سازگاری چند رم در کنار یک دیگر :
در کنار سازگار بودن ساختار رم با مشخصات مادربرد، پیشنهاد میشود تا در صورت استفاده از چند رم، قطعات مشابه به هم را خریداری و تعبیه بکنید. اگر به جای یادگیری نحوه تعویض رم لپ تاپ خود، قصد افزودن یک قطعه رم جدید به دستگاه را دارید، بهتر است از نمونه مشابه با ظرفیت، معماری و سرعت مشابه استفاده کنید. یعنی اگر لپ تاپ شما دارای رم 4 گیگ از نسل DDR3 است، نمونه مشابه آن را خریداری کنید. اگر چه امکان افزودن دو رم با ظرفیت و سرعت متفاوت وجود دارد اما همواره سرعت به مدل پایینتر محدود شده و ظرفیت مشابه پایداری بهتری دارد. تنها در صورتی که رم مشابه ظرفیت کافی را فراهم نمیکند از مدلهای حجیمتر استفاده کنید.
موارد موردنیاز :
- قطعه رم سازگار با لپتاپ
- پیچگوشتی غیر رسانا در اندازه مناسب
- دفترچه نحوه باز کردن بدنه دستگاه
- یک شئ فلزی متصل به زمین برای خنثی کردن بار الکتریکی
نکات و هشدارهای پیش از تعویض رم لپ تاپ :
- از دست زدن و برخورد کردن تراشههای رم در پایین آن با هر گونه سطحی پرهیز کنید و آن را تمیز و عاری از رطوبت نگه دارید.
- پیش از شروع کار با لمس یک قطعه فلزی بار الکتریکی اسطحکاکی بدن خود را خارج کنید تا آسیبی به قطعات لپ تاپ وارد نشود. روش دیگر استفاده از مچبندهای ESD است.
- در هر مرحله به یاد داشته باشید که نیازی به فشار دست قوی برای نصب رم وجود ندارد و در صورت گیر کردن یا موازی نبودن سطح رم با درگاه، اشتباهی در قرار دادن رخ داده است. هیچ گونه نیازی به اعمال فشار قوی دست برای ایمن کردن محل قرار گیری وجود ندارد و این کار موجب آسیب رساندن به رم و لپتاپ میشود.
تفاوت تعویض رم لپ تاپ های مک با پی سی
این آموزش بر اساس لپتاپهای ویندوزی در نظر گرفته شده است. تمامی لپتاپهای مک از نوع رم “SODIMMs” بهره میبرند که تجربه مشابهی دارد اما توصیه میشود تا تفاوتهای آن را در آموزشهای اختصاصی جویا شوید.
گامهای تعویض رم لپ تاپ :
1- پیش از اقدام، هرگونه اطلاعات خود را ذخیرهسازی کنید.
2- دستگاه خود را خاموش کنید و تا پایان فرایند خاموش شدن منتظر بمانید.
3- دکمههای لپ تاپ را لمس کنید تا مطمئن شوید که دستگاه به حالت خواب (Sleep) نرفته است.
4- پس از مطمئن شدن از خاموش بودن لپتاپ، باتری دستگاه و کابل شارژر را جدا کرده و سپس کمی منتظر بمانید. هرگز با متصل بودن جریان برق حتی در صورت خاموش بودن لپتاپ، به قطعات دستگاه دست نزنید چرا که میتواند آسیبی به آن یا شما وارد کند. پس از قطع جریان برق بار دیگر دکمه روشن کردن دستگاه را برای مدتی فشار دهید تا جریانی باقی نمانده باشد.
5- دیگر کابلها یا هر وسیله و ابزار متصل به درگاههای لپتاپ را جدا کنید. هرگونه کابل کیبورد، موس، مودم، حافظه خارجی و دیگر وسایل در حین انجام فرایند نحوه تعویض رم لپ تاپ باید از آن جدا شده باشد.
6- تا 15 دقیقه پس از خاموش کردن دستگاه منتظر بمانید تا دمای لپتاپ کاهش پیدا کند.
7- لپ تاپ را بر عکس کنید تا سطح پشت آن مقابل شما قرار گیرد.
8- در زیر لپتاپ و میان نمایشگر و کیبورد یک بافت نرم مانند پارچه قرار دهید تا فشار به پشت دستگاه آسیبی به نمایشگر وارد نکند. در هر صورت نباید فشار قوی به دستگاه وارد شود.
9- محل دریچه دسترسی به رم لپ تاپ را شناسایی کنید. توجه کنید که برای تعویض رم نیازی به باز کردن کل بدنه وجود ندارد و طبق دستورات دفترچه راهنما تنها پیچهای دریچه کوچکتر باید باز شود.
10- پیچ گوشتی در اندازه پیچهای دریچه را تهیه کنید و تمامی پیچهای نگهدارنده دریچه را باز کنید. در هنگام باز کردن پیچها، در صورت فشار کم، ساییدگی به وجود میآید و در صورت فشار زیاد به بدنه آسیب میرسد با رسیدن به فشار مناسب باید چرخش روانی در باز شدن پیچها حس شود. تمامی پیچها را در یک محل مناسب قرار دهید. سپس دریچه را جدا کنید.
11- پیش از لمس درون لپتاپ، دست خود یا پیچ گوشتی را به یک فلز متصل به جریان زمین بچسبانید تا بار الکتریکی ذخیره شدن در بدن شما خارج شود.
12- اگر فضای اسلات خالی برای وارد کردن رم جدید وجود داشته باشد به اقدام شماره 17 مراجعه کنید اما در صورت نیاز به تعویض یکی از رمهای موجود ابتدا نحوه برداشتن و جدا کردن رم لپ تاپ را در اقدام شماره 13 را مطالعه کنید.
جدا کردن رم از لپ تاپ :
13- رم لپ تاپ از سه قسمت به لپ تاپ وصل میشود. قسمت اول تراشه پایین آن با یک بریدگی است که به داخل اسلات میرود و دو قسمت دیگر توسط دو گیره در سمت چپ و راست گرفته میشوند.
14- ابتدا با کشاندن دو گیره به آرامی به جهت مخالف همانند تصویر زیر، آنها را از رم دور کنید.
15- با جدا شدن دو گیره از بریدگیهای دو طرف رم، با کمی کشاندن، بالای رم را گرفته و آن را تا زاویه 30 درجه به بالا آورده و از لپ تاپ دور کنید.
16- اکنون میتوانید رم را از درگاه کشانده و از لپتاپ جدا کنید.
نصب رم روی اسلات :
17- بریدگی دو طرف رم با یک دیگر موازی هستند اما یک بریدگی دیگر در قسمت تراشه در پایین رم وجود دارد که نه در وسط بلکه متمایل به یک جهت است. به اندازه این بریدگی یک برآمدگی در درگاه یا اسلات قرارگیری رم وجود دارد که این بریدگی باید وارد آن برآمدگی شود. جهت قرارگیری رم به شکلی درست است بریدگی وارد برآمدگی شود پس اگر با وارد کردن رم، به طور کامل وارد اسلات نشد پس باید رم را چرخانده و از روی دیگر وارد کنید.
18- پیش از وارد کردن رم، دو گیره طرف چپ و راست را به جهت مختلف فشار دهید تا از دور شده و فضای کافی برای قرار گرفتن رم ایجاد شود.
19- رم را به جهت منطبق بر برآمدگی درون اسلات با زاویه 30 درجه در ابتدای درگاه اسلات بدون فشار دادن قرار دهید.
20- اکنون به آرامی بالای رم را به جهت داخل فشار دهید تا از به سطح لپتاپ برسد. در این مرحله باید با عبور از گیرهها، این دو گیره به طور خودکار وارد بریدگی چپ و راست شوند و صدای «تق» محکم شدن آنها شنیده شود.
21- به آرامی وارد شدن دو گیره چپ و راست بر دستگاه و محکم بودن آنها را بررسی کنید. سپس چسبیده شدن تراشه به درگاه و نبود لغزش اتصال به آن را بررسی کنید. سطح رم باید به طور کامل به بدنه چسبیده و ارتفاعی وجود نداشته باشد.
22- اکنون دریچه را در جای خود قرار داده و تمامی پیچها را با احتیاط سفت کنید.
23- باتری، جریان برق و دیگر کابلها و ابزارهای جانبی را متصل کرده و دستگاه را روشن کنید.
بررسی درستی رم لپ تاپ تعویض شده :
پس از یادگیری و انجام نحوه تعویض رم لپ تاپ برای مطمئن شدن از از صحت عملکرد آن کامپیوتر را روشن کرده و در ویندوز 10 وارد بخش تنظیمات یعنی “Settings” سپس قسمت “System” شده و بر گزینه “About” کلیک کنید. در این قسمت در مقابل نوشته “Installed RAM”، مقدار کنونی حافظه رم قابل مشاهده است. روش دیگر استفاده از نرم افزار Speccy یا مراجعه به Task Manager است.
خطاهای پس از تعویض رم لپ تاپ و راه کارهای حل مشکل عدم خوانش رم :
اگر پس از نصب و انجام نحوه تعویض رم لپ تاپ خود، ظرفیت موردنظر نمایش داده نشد یا لپ تاپ به طور کل روشن نشد، این به معنای قرار نگرفتن صحیح رم در اسلات یا سازگار نبودن آن با لپ تاپ است. در این صورت باید به فرایندهای قبل بازگشته و اقدامهای خود را مرور کنید.
- اگر با روشن کردن دستگاه، با شنیدن چند صدای کوتاه از لپتاپ، دستگاه مجددا خاموش شد و از سازگاری رم با آن مطمئن هستید، در این بهتر است فرایند نصب رم را مجددا انجام داده و از قرارگیری صحیح آن مطمئن شوید.
- ممکن است در حین تعویض رم لپ تاپ و نصب آن، علاوه بر قطعه رم، کابل یا قطعه دیگری دچار تغییر شده باشد. علاوه بر رم، دیگر ارتباطهای کابل متصل به درایو دیویدی، حافظه، آداپتور نیرو و… را بررسی کنید.
- بهتر است پیش از روشن کردن لپتاپ، کابلهای خارجی غیر ضروری را جدا کنید.
- پس از تعویض رم با توجه به تغییر مشخصات سختافزاری ممکن است پیام یا خطای نیاز به بروزرسانی مواجه شوید. چنین پیامی ممکن است پس از چندبار نمایش و راهاندازی حذف شود اما اگر این پیام مانع یا مزاحم روشن شدن رایانه شما است، پیشنهاد میشود از متخصص سختافزار برای رفع و بروزرسانی کمک بگیرید.
- نوع دیگر پیام، عدم تطابق مشخصات رم یا رمهای فعلی با مشخصات پیش از شروع فرایند نحوه تعویض رم لپ تاپ است که در این صورت باید آموزش یکسان کردن و ثبت مشخصات جدید را جویا شوید.
- نرمافزارهای جانبی برای بررسی عملکرد رم در صورت پایین بودن سرعت یا تاخیر بالای آن وجود دارد.
- در صورتی که زمان نصب رم، این قطعه به هر نحوی وارد اسلات نمیشود، ممکن است ابعاد آن با دستگاه سازگار نباشد که در این صورت نباید فشاری به دستگاه وارد شود.
- در صورت شناسایی یک اسلات از دو یا نصف اسلاتها و عدم افزودن مابقی از افراد متخصص کمک بگیرید.
آیا تعویض رم لپ تاپ موثر است ؟
افزایش حافظه رم لپ تاپ و ارتقا آن برای فعالیتهای اداری و روزمره بیشتر در تامین جنبه فضای ذخیرهسازی موردنیاز کاربرد دارد اما در موارد پردازشهای سنگینتر مانند بازیهای ویدیویی، نرمافزارهای گرافیکی و… میتوان با تامین فضا و سرعت خوانش بالاتر، به پردازش اطلاعات نیز کمک کرد.
به طور معمول استفاده از دو رم با گنجایش نصف یک رم با ظرفیت بالا بهتر است چرا که پهنای باند وسیعتری برای انتقال و دریافت اطلاعات وجود دارد اما این بهبود چندان چشم گیر نیست پس بهتر است در صورت نیاز به 8 گیگابایت حافظه رم به جای خرید یک رم 8 گیگابایتی، دو قطعه 4 گیگابایتی همسان را خریداری کنید.
نحوه تعویض رم لپ تاپ و ارتقا آن بیشتر بهبود خود را در افزایش از ظرفیت 4 به 8 و 12 گیگابایت نشان میدهد اما در ظرفیتهای بالاتر با توجه به استانداردهای نرمافزاری کنونی، بهبود چندانی مشاهده نمیشود و برای دریافت سرعت بالاتر باید به سراغ دیگر قطعات کلیدی مانند پردازنده و کارت گرافیک بروید.
بهترین مارک رم لپ تاپ :
بر خلاف طراحیهای متفاوت لپتاپ، رمها شباهت ظاهری نزدیکی به هم دیگر دارند؛ با این وجود، چهار برند Samsung، Kingston HyperX، G.Skill و Corsair از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در صورت نبود محدودیت بودجه و سخت افزاری در انتخاب رم، مدلهای زیر را از مجموع برترین محصولات، پیشنهاد میکنیم.
رم لپ تاپ کورسایر مدل Vengeance DDR4 260-Pin SO-DIMM 2666MHz ظرفیت 16 گیگابایت
- قدرتمند و با ظرفیت بالا
مدل 16 گیگابایتی Vengeance از شرکت Corsair با وجود ظرفیت بالا از قیمت مناسبی برخوردار است. 16 گیگابایت حافظه برای بیشتر بازیهای ویدیویی، پردازشهای تصویری و وبگردیهای سنگین در صورت وجود کارت گرافیک قدرتمند پاسخگو است. با سرعت 3466 مگاهرتز، تاخیری در خوانش و نوشتار اطلاعات دیده نخواهد شد.
رم لپ تاپ کینگستون مدل HyperX 2666MHz DDR4 CL15 260-Pin SODIMM ظرفیت 8 گیگابایت
- اقتصادی و به صرفه
شرکت «کینگستون» یک برند قابل اعتماد در صنعت ذخیرهسازی اطلاعات است که علاوه بر ارائه رمهای با دوام بالا، انواع حافظههای سیار و درون دستگاهی قدرتمند را عرضه میکند. به عنوان یک گزینه اقتصادی نسبت به نمونه فوق، مدل 8 گیگابایتی از زیربرند «هایپراکس» برای اجرای بیشتر بازیهای نسل هشتم و نرمافزارهای متداول، کافی است. این مدل در نسخههای متفاوت با سرعتهای مختلف 2100 تا 3200 مگاهرتزی قابل خرید است.
رم لپ تاپ سامسونگ مدل DDR3 204-Pin SODIMM PC3L-12800 1600MHz ظرفیت 8 گیگابایت
- استاندارد و با مصرف بهینه
برند سامسونگ اعتبار خود را در ارائه حافظههای SSD پایدار به خوبی نشان داده است. اگر به دنبال یک محصول استاندارد با پشتیبانی مناسب هستید، در این صورت مدل 8 گیگابایتی رم لپ تاپ سامسونگ گزینه معتبری است. به لطف مصرف بهینه 1.2 ولتی، عمر باتری تا 40 درصد بهبود یافته که این موضوع برای لپتاپها از اهمیت بالایی برخوردار است.
جمع بندی :
با توجه به ساده بودن ویژگیهای رم لپتاپ، مشکل چندانی در انتخاب نوع رم برخلاف دیگر قطعات کلیدی وجود ندارد تنها با آگاهی از نوع مادربرد و محدودیت سازگاری آن، مدل مناسب را انتخاب کنید. بیشتر لپتاپها دارای دریچه تعویض رم در پشت خود هستند اما اگر نیاز به باز کردن کل بدنه برای تعویض وجود داشت، این کار را به فرد متخصص بسپارید. ظرفیت 8 گیگابایت برای عملیاتهای میان رده و 16 گیگابایت برای فعالیتهای حرفهای انتخاب مناسبی به نظر میرسند. عمل تعویض رم لپ تاپ را بیش از حد انجام ندهید و اگر پس از انجام، دستگاه به درستی روشن نشد، بهتر است از متخصص سختافزار کمک بجویید. شما از چه نوع رم برای چه مدل لپتاپی استفاده میکنید؟ تجربه خود را با ما به اشتراک بگزارید.