رم کامپیوتر چیست

رم کامپیوتر چیست ، اولین و مهمترین گام در انتخاب رم مناسب برای سیستم کامپیوتر این است که بدانیم رم کامپیوتر چیست و چگونه عمل میکند. سیستمهای کامپیوتر از اجزا و قسمتهای متعددی تشکیل شدهاند که این اجزا در کنار هم میزان عملکرد یک سیستم کامپیوتری را مشخص میکنند. با این حال برخی از این اجزا و قطعات از اهمیت بیشتری برخوردار هستند به طوری که انتخاب نادرست یکی از آنها ممکن است بر قدرت و سرعت کامپیوتر تأثیر منفی قابل توجهی داشته باشد. یکی از مهمترین این قطعات رم کامپیوتر و لپ تاپ میباشد که نقش بسزایی در سرعت پردازش و دسترسی به دادهها و اطلاعات سیستمهای کامپیوتری دارد. در این مقاله قصد داریم با این قطعه کوچک اما مهم کامپیوتر آشنا شده و به بررسی ویژگیها و معرفی انواع آن بپردازیم و درباره نحوه کار و تأثیر آن بر عملکرد کامپیوتر مطالبی را مطرح نماییم.
اهمیت رم کامپیوتر چیست ؟
رم یا حافظه دسترسی تصادفی نه تنها برای کامپیوترها، بلکه برای لپتاپها، گوشیهای هوشمند، تبلتها و کنسولهای بازی یکی از مهمترین اجزا میباشد. بدون آن انجام هر کاری بر روی هر سیستمی به کندترین شکل ممکن صورت میپذیرد. حتی نداشتن رم به میزان کافی بر روی هر سیستمی باعث میشود که اجرای بازیها یا برنامهها بسار کند و خسته کننده باشد.
این مساله در کامپیوترها به دلیل حجم بالای فعالیت سیستم و سنگینتر بودن پردازشها از اهمیت بیشتری برخوردار است و انتخاب بک رم مناسب میتواند عملکرد خوب کامپیوتر در پردازشهای مختلف را برای کاربران تضمین نماید از این رو انتخاب آن از اصلیترین مراحل جمع کردن کامپیوتر میباشد.
آشنایی با رم کامپیوتر :
قبل از اینکه بدانیم رم کامپیوتر چیست بهتر است با معنای لغوی آن اشنا شویم. کلمه RAM مخفف عبارت Random Access Memory میباشد که در لغت به معنای حافظه دسترسی تصادفی است. در واقع رم یک نوع حافظه کامپیوتر بسیار سریع است که به صورت موقت تمام اطلاعاتی که کامپیوتر در حال حاضر یا در آینده نزدیک به آن نیاز دارد را در خود ذخیره میکند.
رم کامپیوتر محلی است که کامپیوتر شما هرگونه داده و اطلاعاتی را که فکر میکند به زودی به آن نیاز دارد را در آن ذخیره میکند تا در صورت نیاز به سرعت به آن دسترسی داشته باشد. در حقیقت رم کامپیوتر درست نقطه مقابل حافظه ذخیرهسازی (هارد) سیستم، که در آن میتوان اطلاعات را برای مدت طولانیتری ذخیره کرد، میباشد.
حافظه کوتاه مدت :
شاید بهترین توضیح برای درک اینکه رم کامپیوتر چیست این جمله باشد؛ رم حافظه کوتاه مدت سیستم شماست. رم حافظهای است که مدام در حال یادگیری چیزهای جدید است و میتواند تمامی اطلاعات مربوط به مرورگر وب شما و ابزار ویرایش تصاویری که استفاده میکنید یا بازیهایی که در حال انجام آن هستید را بارگذاری کند تا شما بتوانید به سرعت به آنها دسترسی یابید.
در نتیجه لازم نیست که برای بازکردن یک صفحه جدید در مرورگر خود یا شلیک به یک دشمن جدید در بازی خود به عمق هارد خود رفته و اطلاعات لازم را بیابید. هاردها هر چقدر هم که سریع باشند باز هم از رمها کندتر هستند. اطلاعات و دادههایی که در رم کامپیوتر ذخیره میشوند در هر جایی با سرعت یکسان قایل دسترسی و خواندن هستند و ار آنجایی که از طریق سوکت به سیستم متصل هستند تأخیرهای ناشی از کابل در آن دیده نمیشود.
رم کامپیوتر به گونهای طراحی نشده است که برای مدت طولانی بر روی کاری متمرکز بماند و همیشه و به صورت لحظهای آماده اجرای وظیفه بعدی است. رم کامپیوتر به محض قطع توان الکتریکی هرچه که آموخته است را فراموش میکند از این رو به اصطلاح به آن بیثبات میگویند. یعنی پس از خاموش شدن سیستم و قطع جران برق تمام اطلاعات ذخیره شده در رم پاک میشود. از این رو رم کامپیوتر به دلیل موقت بودن حافظه برای اجرای وظایفی که نیاز به سرعت دارند مناسب است و برای ذخیره طولانیتر اطلاعات به یک حافظه ذخیرهسازی (هارد) احتیاج است تا بعد از خاموش شدن سیستم تمام اطلاعات ما از بین نرود.
انواع مختلف رم کامپیوتر :
رم کامپیوتر در واقع یک نوع حافظه است بنابراین دارای انواع مختلفی میباشد پس لازم است برای اینکه بدانیم رم کامپیوتر چیست و نحوه عملکرد آن چگونه است با انواع آن آشنا شویم. در واقع وقتی افراد در مورد رم صحبت میکنند منظور آنها (DRAM (Dynamic Random Access Memory یا حافظه دسترسی تصادفی پویا، یا به صورت دقیقتر در سیستمهای امروزی (SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory یا حافظه دسترسی تصادفی همزمان پویا میباشد. رمهای کامپیوتر از نظر نوع اصلی در دو دسته جای میگیرند که به شرح ذیل میباشند :
- (SRAM (Static RAM
- (DRAM (Dynamic RAM
دسته رمهای کامپیوتر DRAM خود دارای سه دستهبندی مختلف هستند که به شرح ذیل میباشند :
- (SDRAM (Synchronous Dynamic RAM
- (SDR SDRAM (Single Data Rate Synchronous Dynamic RAM
- (DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM
(SRAM (Static RAM :
این نوع رمها که جزو دسته اصلی میباشند برای فعالیت نیاز به جریان برق ثابت دارند. این نوع رم برای یادآوری دادههای ذخیره شده نیاز به تازهسازی (Refresh) ندارد که به همین خاطر پیشوند Static را گرفته است.
از مزایای استفاده از این نوع رم میتون به مصرف برق کمتر و دسترسی سریعتر به دادهها و اطلاعات اشاره کرد. اما این نوع از رمها از ظرفیت حافظه کمتری برخوردار هستند و هزینه تولید بالایی نیز دارند به همین دلیل تنها در موارد زیر بکار گرفته میشوند
- CPU Cache – حافظه کش پردازنده مرکزی
- حافظه کش هارد دیسک
- مبدلهای دیجیتال به آنالوگ در کارتهای گرافیک
(DRAM (Dynamic RAM :
نحوه عملکرد این نوع از رمها به این شکل است که نیاز به Refresh شدن دورهای دارند. در این نوع رمها خازن مربوط به ذخیره اطلاعات به تدریج انرژی را تخلیه میکند به همین منظور این نوع از رمها پویا نامیده میشوند.
مزایای استفاده از این نوع رمهای هزینه تولید کمتر و برخورداری از ظرفیت حافظه بیشتر میباشد. بنابراین مصرف انرژی در این نوع رم بیشتر و دسترسی به اطلاعات نیز نسبت به رمهای Static کندتر میباشد. بنابراین از DRAM در موارد زیر بکار گرفته میشود :
- حافظههای سیستم
- حافظههای کارت گرافیک
(SDRAM (Synchronous Dynamic RAM :
SDRAM یکی از زیرشاخههای DRAM میباشد که عملکرد آن با پردازش CPU همگام میشود به این معنی که قبل از واکنش دادن به اطلاعات ورودی منتظر سیگنال پردازش CPU میماند (بر خلاف DRAM). مزیت این نوع عملکرد این است که CPU میتواند دستورالعملهای دارای همپوشانی را به صورت موازی و همزمان پردازش کند. به این معنی که CPU قادر است دستورالعمل جدیدی را قبل از پایان یافتن قبلی بخواند و پردازش کند.
اگر چه این قابلیت تأثیری در زمان لازم برای پردازش دستورالعملها ندارد اما این امکان را فراهم میکند که دستورالعملهای بیشتری به صورت همزمان پردازش و انجام شوند. به هیمن دلیل این نوع رمها نسبت به DRAM بیشتر کاربرد داشته و مورد استقبال قرار گرفتهاند.
(SDR SDRAM (Single Data Rate Synchronous Dynamic RAM :
این نوع رمها تنها از نظر نام نسبت به رمهای SDRAM توسعه یافتهاند چون از نظر عملکرد کاملا یکسان و مشابه هستند. اما از لحاظ نام این دسته نیز با همان نام SDRAM شناخته میشوند. این نوع از رمها قادرند که یک دستورالعمل خواندن و نوشتن را در هر سیکل پردازشی (Clock) پردازش نمایند.
(DDR SDRAM (Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM :
در مرحله آخر اینکه بداینم رم کامپیوتر چیست و انواع آن کدامند به جدیدترین نسل رمها یعنی DDR SDRAM میرسیم. این نوع رمها کاملا مانند SDRRAM یا SDRAM عمل میکنند اما دو برابر سریعتر. به این معنی که قادر به پردازش دو دستورالعمل خواندن و نوشتن در هر سیکل پردازشی (Clock) هستند.
این نوع رمها با اینکه از نظر عملکرد مشابه SDR RAM هستند اما تفاوتهایی نیز دارند. اولین تفاوت بهره بردن از 184 پین جهت اتصاب به مادربرد میباشد. تفاوت بعدی کارکرد با ولتاژ پایینتر (2.5 ولت) نسبت به نسل قبلی خود میباشد. DDR SDRAM نسل اول این نوع رمها میباشند. آخرین و بهروزترین نسل این نوع رمها DDR5 میباشند که تولید و به بازار عرضه شدهاند.
با عرضه و تولید نسلهای جدید این نوع رمها شاهد تفاوتها و بهبودهایی نسبت به نسل قبلی هستیم که میتوان به کاهش توان مصرفی (2.5 ولت در نسل اول و در حدود 1 ولت در نسل پنجم) افزایش تعداد پینهای اتصال به مادربرد (184 پین در نسل اول و 288 پین در نسل پنجم) و همچنین افزایش فرکانس هسته پردازشی اشاره کرد.
چند نکته مهم و کلیدی درباره رم کامپیوتر :
حال که دریافتیم رم کامپیوتر چیست و انواع آن کدامند به ذکر چند نکته میپردازیم. مهمترین نکته در هنگام خرید رم کامپیوتر این است که چه مقدار ظرفیت حافظه دارد. برای اجرای سیستم عامل کامپیوتر یا لپتاپ شما به حداقل مقدار رم نیاز دارید و بسیاری از بازیها و برنامهها نیز برای جرای حداقل ظرفیت رم را نیاز دارند. این حداق نیاز معمولا به صورت گیگابایت بیان میشوند که میزانی بین 1 گیگابایت تا 8 گیگابایت است. داشتن رم کامپیوتر یا ظرفیت بیش از حداقل ذکر شده مهم است، از این رو که بعید به نظر میرسد فقط یک بار برنامه مورد نظر را اجرا کنید ، اما در عین حال داشتن ظرفیت رم بالاتر لزوماً باعث نمیشود سیستم شما سریعتر شود.
تنها عامل تأثیرگذار رم کامپیوتر به ظرفیت آن محدود نمیشود بلکه پهنای باند رم نیز نقش اساسی دارد. ظرفیت بیشتر تنها توانایی رم شما را در چند وظیفه بودن افزایش میدهد در حالی که پهنای باند بیشتر باعث میشود سرعت سیستم شما در اجرای برنامهها و بازیهای مختلف به شکل چشمگیری افزایش پیدا کند.
همانطور که اشاره شد رم کامپیوتر یکی از مهمترین سختافزار کامپیوتر میباشد که نقش بسیار مهمی در افزایش سرعت و توان عملکرد کامپیوتر شما دارد. اما خرید یک رم با ظرفیت حافظه زیاد به معنی افزایش سرعت کامپیوتر شما نیست و فاکتورهایی مانند زمان تاخیر، تعداد کانالها، پهنای باند یا فرکانس پردازشی از دیگر عوامل مهم و تأثیرگذار در انتخاب رم کامپیوتر مناسب برای سیستم جهت افزایش سرعت و بهبود عملکرد آن میباشد.
بهترین برندهای تولید کننده رم کامپیوتر :
کورسیر (Corsair) :
یک شرکت آمریکایی در زمینه تولید قطعات و لوازم جانبی کامپیوتر میباشد که در سال 1994 در فریمونت کالیفرنیا تأسیس شده است. محصولات این شرکت شامل رم کامپیوتر، منبع تغذیه، هارد دیسکهای SSD و سایر دستگاههای جانبی میباشد. شرکت کورسیر امروزه به عنوان یکی از بهترین تولید کنندگاه رم کامپیوتر در جهان به شمار میآید که محصولات متنوع و قدرتمندی را به بازار عرضه کرده است.
جی اسکیل (G.Skill) :
شرکت جی اسکیل یک شرکت تایوانی تولید کننده قطعات و تجهیزات جانبی کامپیوتر میباشد که در سال 1989 تأسیس و شروع به فعالیت نمود. این شرکت محصولات متنوع سطح بالایی را تولید میکند که یکی از بهترین تولیدات آن رم کامپیوتر میباشد که این امر نام این شرکت را در بین بهترینهای این حوزه در جهان قرار داده است.
میکرون (Micron) :
یک شرکت آمریکایی در زمینه تولید حافظههای کامپیوتر و تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات میباشد که در سال 1978 تأسیس و شروع به کار کرده است. محصولات این شرکت در حوزه رم کامپیوتر یکی از بهترینها در دنیا محسوب میشوند که تحت عنوان کروشیال (Crucial) و بالیستیک (Ballistix) تولید و به بازار عرضه میشوند.
OCZ :
شرکت OCZ یا OCZ Storage Solutions یکی از شرکتهای تابعه توشیبا میباشد که در زمینه تولید حافظههای رم کامپیوتر فعالیت مینماید. این شرکت در سال 2002 تأسیس و شروع به کار کرد و در سال 2016 توسط شرکت توشیبا خریداری و به یکی از شرکتهای زیر مجموعه آن بدل شد.
کینگستون (Kingstone) :
یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده قطعات کامپیوتر میباشد که در سال 1987 در ایالت کالیفرنیای آمریکا تأسیس شد. یکی از بهترین محصولات این شرکت که در میان برترینهای جهان قرار دارد رم کامپیوتر مبباشد که سری HyperX آن جزو قدرتمندترین رمهای کامپیوتر موجود در بازار میباشند.
ترنسند (Transcend) :
یک شرکت تایوانی میباشد که در سال 2003 شروع به کار کرده است و نامی آشنا در زمینه تولید قطعات و تجهیزات حافظه، مانند رم کامپیوتر، حافظههای HDD و SSD، فلشهای USB و … میباشد که محصولات با کیفیتی را طراحی و تولید مینماید.
ای دیتا (ADATA) :
شرکت ای دیتا یک شرکت تایوانی است که در زمینه تولید قطعات و تجهیزات حافظه و ذخیرهسازی فعالیت دارد و در سال 2001 تأسیس و شروع به کار نموده است. تولیدات اصلی این شرکت شامل رم کامپیوتر، حافظههای SSD و HDD، فلشهای USB و تجهیزات جانبی موبایل میباشد.
معرفی برترین مدلهای رم کامپیوتر فروشگاه اینترنتی نشت آپ
در این قسمت قصد داریم چند مدل از برترین رمهای کامپیوتر موجود در فروشگاه اینترنتی نشت آپ را برای شما معرفی نماییم تا در صورت تمایل به خرید دسترسی راحتتری داشته باشید.
رم کامپیوتر ای دیتا مدل XPG Dazzle DDR4 2400MHz CL16 Quad Channel ظرفیت 64 گیگابایت
- نوع حافظه : DDR4
- فرکانس رم : 2400 مگاهرتز
- ظرفیت کلی : 64 گیگابایت
- پیکربندی : 4 کاناله
- سرعت : PC4-19200
- قابلیت اورکلاک : دارد
- سیستم کولینگ منحصربفرد همراه با مدار چاپی 10 لایه
- ارائه پایداری و طول عمر استثنایی در شرایط مختلف دمایی
- ساختار ظاهری منحصربه فرد همراه با نوار نورپردازی خیره کننده
- استفاده از قابلیتهای استاندارد DDR4 با کارآیی بالا و توان مصرفی بهینه
- زیباسازی فضای داخلی سیستمهای PC و ایجاد جلوه ظاهری فوقالعاده
-
طراحی اختصاصی و استفاده از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا به منظور رفع نیاز کاربران حرفهای و علاقمندان به بازیهای رایانهای
رم کامپیوتر ای دیتا مدل GAMMIX D10 DDR4 2400MHz CL16 Quad Channel ظرفیت 64 گیگابایت
- نوع حافظه : DDR4
- فرکانس رم : 2400 مگاهرتز
- ظرفیت کلی : 64 گیگابایت
- پیکربندی : 4 کاناله
- سرعت : PC4-19200
- قابلیت اورکلاک : دارد
- قابلیت اورکلاک ایمن
- دارای استاندارد XPG
- پشتیبانی از Intel XMP 2.0
- مجهز به هیت سینک به رنگ قرمز یا مشکی
- دارای پیکربندی چهار کاناله با فرکانس 2400 مگاهرتز
-
پشتیبانی از جدیدترین پلتفرم Intel X299 plus SPD
رم کامپیوتر کینگستون مدل KVR DDR2 800MHz CL6 DIMM 16 Chip ظرفیت 2 گیگابایت
- نوع حافظه : DDR2
- فرکانس رم : 800 مگاهرتز
- ظرفیت کلی : 2 گیگابایت
- پیکربندی : 1 کاناله
- سرعت : PC2-6400
- قابلیت اورکلاک : ندارد
-
سازگاری با اکثر مادربردها
-
کیفیت ساخت مطلوب
رم کامپیوتر کینگستون مدل KVR DDR 400MHz DIMM ظرفیت 512 مگابایت
- نوع حافظه : DDR1
- فرکانس رم : 400 مگاهرتز
- ظرفیت کلی : 512 مگابایت
- پیکربندی : 1 کاناله
- سرعت : PC-3200
- قابلیت اورکلاک : ندارد
جمعبندی :
رم کامپیوتر نقش انکار ناپذیری در افزایش عملکرد و سرعت کامپیوترها دارد. شاید مهمترین دلیل انتخاب رم نامناسب توسط برخی از کاربران کامپیوتر به این دلیل باشد که آنها درک درستی از رم، نحوه عملکرد و انواع آن ندارند و فقط با استناد به ظرفیت بالا نسبت به خرید آن اقدام میکنند و در نتیجه انتظار آنها به منظور افزایش سرعت سیستم برآورده نمیشود. از این رو شناخت رم کامپیوتر و پاسخ به این سوال که رم کامپیوتر چیست کمک شایانی به این دسته از کاربران در راستای انتخاب رم مناسب برا یکامپیوتر خواهد کرد. در این مقاله تلاش کردیم با رم کامپیوتر، نحوه عملکرد، ظرفیت آن، دلایل اهمیت و انواع آن اشنا شویم تا درک و شناخت بهتری نسبت به این قطعه سختافزاری مهم کسب کنیم. شما نیز میتوانید اطلاعات و تجربیات خود در زمینه رمهای کامپیوتر را با ما در میان بگذارید.