راهنمای خرید سی پی یو

راهنمای خرید سی پی یو ، اگر در فکر پیدا کردن راهنمای خرید سی پی یو هستید پس مطالعه این مطلب را از دست ندهید. میتوانید پس از مطالعه این مطلب با بهترین سی پی یو موجود در بازار آشنا شده و در صورت نیاز سی پی یو CPU مورد نظر خود را تهیه نمایید. بهترین سی پی یوهای سال 2020 در این مطلب برای راهنمایی بیشتر شما گردآوری شده است.
بازار CPU با سیلیکون قدرتمند در حال رشد است و رقابت بسیار سختی بین اینتل (Intel) و ای ام دی(AMD) برقرار است. در حال حاضر AMD به آرامی بر بازار مسلط شده و با پردازندههای نسل 3 سی پی یو Ryzen در حال رقابت با پردازندههای نسل 9 سی پی یو CPU اینتل میباشد.
ما در این مطلب قصد داریم تا در مورد سی پی یو، اجزا، انواع، کارایی و غیره صحبت نموده و نکات مهمی را در حین خرید CPU به شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
CPU چیست ؟
در حالت کلی CPU مخفف Central Processing Unit به معنای واحد پردازش مرکزی است. به این پردازنده، پردازنده اصلی نیز گفته میشود. سی پی یو، مدار الکترونیکی درون یک کامپیوتر است که دستورالعملهای یک برنامه کامپیوتری را اجرا میکند. سی پی یو عملیات محاسبات، منطق و کنترل ورودی و خروجی را که توسط دستورالعملها مشخص شده است انجام میدهد.
این اصطلاح اوایل سال 1955 استفاده شد. در یک توضیح کوتاه سی پی یو یک پردازنده است که به طور خاص به واحد پردازش و کنترل اشاره دارد و از جمله عناصر اصلی کامپیوتر است. طراحی، شکل و اجرای سی پی یوها در طول تاریخ تغییر کرده است اما عملکرد اصلی آنها تقریبا بدون تغییر مانده است.
اجزای اصلی سی پی یو شامل واحد محاسبه و منطق(ALU) است که شامل انجام عملیات محاسباتی و منطق است. سی پی یو احتمالا مهمترین مولفه هر دستگاه محاسباتی محسوب میشود. این واحد دستورالعملهای اساسی را انجام میدهد و کارهای پیچیدهتر را به سایر تراشههای خاص اختصاص میدهد تا کارها را به بهترین نحو انجام دهند. CPU هسته اصلی رایانه، گوشی و هر دستگاه هوشمندی است که از آن استفاده میکنید. در واقع این تراشه باعث میشود تا کل کارهای دستگاه شما آن گونه که باید انجام شود.
سی پی یو جزو اصلی رایانه است که دستورالعملها را پردازش میکند. این بخش سیستم عاملها و برنامهها را اجرا میکند و مدام از کاربر یا برنامههای نرم افزاری عملیاتی را دریافت میکند. دادهها را پردازش نموده و خروجی را تولید میکند. این خروجی ممکن است توسط یک برنامه ذخیره شود و یا بر روی صفحه نمایش، نشان داده شود.
هر سی پی یو حداقل دارای یک پردازنده است. یعنی تراشه واقعی درون CPU است که محاسبات را انجام میدهد. برای چندین سال سی پی یو ها فقط یک پردازنده داشتند اما در حال حاضر اکثر سی پی یوها دارای حداقل دو هسته هستند. یک سی پی یو با دو هسته پردازشی CPU دو هستهای نامیده میشود و مدلهایی که دارای چهار هسته هستند CPU چهار هستهای نامیده میشوند. البته در حال حاضر پردازندهها با تعداد هستههای بالاتری نیز ساخته میشوند. همچنین ممکن است یک کامپیوتر بیش از یک سی پی یو داشته باشد که هر کدام دارای چندین هسته هستند. به عنوان مثال یک سرور با دو سی پی یو 6 هستهای در مجموع 12 هسته خواهد داشت.
در حالی که معماری پردازنده بین مدلها متفاوت خواهد بود اما هر پردازنده درون یک سی پی یو معمولا دارای ALU و FPU، رجیستر و حافظه نهان L خواهد بود. در برخی موارد هستههای پردازش ممکن است در حافظه نهان L2 قرار داشته باشند که میتوانند همان کش L2 را نیز به اشتراک بگذارند.
CPU تقریباً در همه رایانهها از جمله دسکتاپ، لپ تاپ، تلفنهای هوشمند و سایر موارد وجود دارد. امروزه ماشینهای ظرفشویی، یخچال و فریزر نیز مانند رایانهها دارای سی پی یو هستند.
اجزای CPU :
سی پی یوها دارای دو جز اساسی هستند که تمامی دستورات را به واسطه همین دو کار انجام میدهند.
واحد کنترل : دستورالعملها را از حافظه استخراج کرده، آنها را رمزگشایی و در نهایت اجرا میکند.
واحد حساب و منطق (ALU) : عملیات حساب و منطق رایانه را انجام میدهند.
برای عملکرد صحیح، یک سی پی یو به فرکانس پایه، حافظه، حافظه ثانویه، آدرس گذرگاه و دادهها متکی است.
چه چیزی CPU را به واحد پردازش مرکزی تبدیل میکند ؟
CPU یک جز اصلی است که باعث میشود یک کامپیوتر به یک کامپیوتر تبدیل شود اما توجه نمایید که این تراشه خود به معنای یک کامپیوتر نیست بلکه مغز کامپیوتر است. این تراشه یک تراشه کوچک در رایانه یا لپ تاپ و سایر دستگاههای هوشمند است که در قسمت بالای مادربرد قرار دارد. این تراشه با کارت حافظه، کارت گرافیک و… فرق دارد و عملیات متفاوتی را انجام میدهد.
CPUها از میلیاردها ترانزیستور میکروسکوپی بر روی یک تراشه تشکیل شدهاند. ترانزیستورهای موجود اجازه انجام محاسبات مورد نیاز را برای اجرای برنامههایی که در حافظه سیستم شما قرار دارند، انجام میدهند. به مانند مغز انسان که تمامی فرمان را به بدن انتقال میدهد CPU نیز فرمانهای موجود در کامپیوتر را پردازش میکند. مانند انجام محاسبات، نمایش فیلم، نوشتن ایمیل و غیره.
یکی از جمله مهمترین پیشرفتهای موجود در تکنولوژی CPUها، کوچکتر شدن ابعاد ترانزیستورها است. این امر موجب شده است تا سرعت پردازندهها نسبت به گذشته بسیار بهبود بخشیده شود.
شرکتهای اینتل و ای ام دی هر دو پردازندههایی را تولید مینمایند که درون خود از کارت گرافیک و حافظه پنهان استفاده مینمایند به این معنی که این CPUها میتوانند بیش از توابع معمولی پردازنده کار کنند. این دستورالعملها میتوانند شامل عملیات محاسباتی، مقایسه و یا انجام عملیات دیگر در حافظه باشند. از آنجایی که تمامی عملیات در یک سی پی یو با نمایش اعداد نشان داده میشود بنابراین انجام کارهای ساده با آنچه سی پی یو انجام میدهد برابر است. این اعمال به مانند راه اندازی یک ویندوز و یا تماشای یک فیلم در یک سایت میباشد.
در سیستمهای مدرن سی پی یوها همه کارها را انجام نمیدهند. البته هنوز هم انجام کارهای اساسی با این بخش است و کارهای دیگر توسط کارت گرافیک و کارت حافظه انجام میشود.
تعداد هسته، رشتهها و سرعت ریزپردازنده در سی پی یو به چه معناست ؟
همانطور که گفته شد یک هسته به عنوان یک واحد پردازش شناخته میشود. پردازندههای مدرن امروزی از هستههای مختلفی تشکیل شدهاند که اجازه میدهند چندین دستورالعمل به طور همزمان انجام شود. تقریبا تمام سی پی یوهایی که در حال حاضر وجود دارند حداقل 2 هستهای هستند. اما در حال حاضر پردازندههایی با تعداد هستههای 4، 6، 8، 10، 12 و 16 هستهای نیز ساخته میشوند.
برخی از پردازندهها از فناوری جدیدی به نام رشته نیز برخوردار میباشند. وجود رشتهها باعث ایجاد هستههای مجازی در پردازنده میشود. درست است که رشتهها به اندازه هستهها قدرتمند نیستند اما به بهبود عملکرد سی پی یوها کمک مینمایند.
سرعت ریزپردازنده جزیی دیگر از پردازندهها است. این سرعت با واحد گیگاهرتز اندازهگیری میشود. سرعت ریزپردازنده به طور موثر مشخص میکند که سی پی یو چند دستورالعمل را در هر ثانیه میتواند انجام دهد. زمانی که همه چیز یکسان باشد سرعت ریزپردازنده بیشتر به معنای پردازنده سریعتر خواهد بود.
پردازنده تا چه اندازه مهم است ؟
در حال حاضر سی پی یو برای عملکرد کلی سیستم مانند گذشته اهمیتی ندارد اما هنوز هم نقش بسیار مهمی را در کامپیوتر و سرعت بخشی به اجرای سریع دستورات ایفا میکنند. از آنجایی که سی پی یو وظیفه اجرای دستورات درون برنامهها را بر عهده دارد هرچه سی پی یو شما سریعتر باشد برنامههای شما با سرعت بیشتری انجام میشود.
این گفته که تنها داشتن یک پردازنده سریع به معنی همه چیز نیست کاملا درست است. یک پردازنده هر چقدر هم قوی باشد به تنهایی نه میتواند آخرین بازیهای سه بعدی را ارائه دهد و نه میتواند اطلاعات را ذخیره کند. اینجاست که استفاده از سایر اجزا مانند کارت گرافیک و کارت حافظه ارائه میشود.
به طور خلاصه سی پی یو همه چیز نیست اما یکی از اجزای بسیار مهم است. در حالت کلی پردازنده سریعتر به این معنی است که یک سیستم یا هر دستگاه هوشمندی سریعتر اجرا میشود. وجود هستهها و رشتههای بیشتر موجب میشود تا کارهای بیشتری را با سیستم خود به طور همزمان انجام دهید.
سی پی یو قلب و مغز کامپیوتر است. سی پی یو دادههای ورودی را دریافت کرده و دستورالعملها را بر روی آن اجرا کرده و اطلاعات را پردازش میکند. این واحد با دستگاههای ورودی و خروجی ارتباط برقرار کرده و دادهها را به سی پی یو ارسال و دریافت میکند. علاوه بر این سی پی یو یک درگاه داخلی دارد که با حافظه کش داخلی ارتباط برقرار میکند.
سی پی یو چگونه کار میکند ؟
از زمان نخستین سی پی یوها تا به الان پیشرفتهای بسیاری بر روی آنها صورت گرفته است. با این وجود عملکرد اصلی سی پی یوها دارای سه مرحله است. این سه مرحله عبارتند از واکشی (fetch) ، رمزگشایی(decode) و اجرا (execute).
واکشی (fetch) : درست همانطور که فکر میکنید، واکشی شامل دریافت یک دستورالعمل است. دستورالعملها به صورت یک سری شماره نمایش داده میشوند و از RAM به سی پی یو منتقل میشوند. هر دستورالعمل فقط یک بخش کوچک از هر عمل است بنابراین سی پی یو باید ترتیب عملیات را بداند.
رمزگشایی(decode) : زمانی که یک دستور ثبت و ذخیره شد، سی پی یو دستورالعمل را به مداری که عملیات رمزگشایی دستورالعملها را انجام میدهد منتقل میکند. حال این دستورالعمل را به سیگنالهایی تبدیل میکند و برای انجام عملیات به سایر قسمتهای سی پی یو منتقل میکند.
اجرا (execute) : در مرحله آخر دستورالعملهای رمزگشایی شده به قسمتهای مربوط به سی پی یو ارسال میشوند تا عملیات تکمیل شود. در حالت کلی نتایج معمولا در ثبات سی پی یو نوشته میشوند که در آنجا میتوان آنها را با دستورالعملهای بعد ارجاع داد. مانند عملکرد حافظه که داخل ماشین حساب انجام میشود.
CPU همان چیزی است که به اجزای دیگر میگوید : به اطراف حرکت کنند و عملیات خاصی همچون گردش دیسکها، نمایشگرها و غیره را انجام دهند. سی پی یوها این کار را با دنبال کردن دستورالعملهای قرار داده شده در حافظه رایانه که شامل کدهایی است که انجام کارها را اطلاع میدهد، انجام میشود. CPUها همچنین کارهایی از قبیل : عملیات محاسبات – اضافه کردن ، تفریق ، ضرب و غیره را نیز انجام میدهند. سی پی یو در واقع جهت انجام کار تصمیمگیری میکند. این تصمیمگیری مانند کدهایی همچون “اگر این مقدار صفر بود، شروع به دنبال دستورالعملهای این قسمت کن، در غیر این صورت دستور دیگهای را انجام بده” و غیره است.
سی پی یو چند هستهای ؟
در اوایل تولید، پردازندهها تنها یک هستهای بودند. این بدان معناست که سی پی یوها فقط یک سری وظایف محدود داشتند. همین دلیل موجب کند شدن و زمان بر بودن انجام محاسبات پردازندهها شد. اما از آنجایی که دنیا در حال تغییر است سی پی یوها نیز بعد از گذشت چند سال تغییر کردند. پس از فشاری که بر روی سی پی یوهای تک هستهای بود تولید کنندگان به دنبال روشی جهت بهبود عملکرد سی پی یوها بودند. این عملیات منجر به ایجاد پردازندههای چند هستهای شد. به همین دلیل است که در حال حاضر عباراتی همچون پردازندههای دو هستهای، چهار هستهای، شش هستهای و… را میشنوید.
به عنوان مثال یک پردازنده دو هستهای فقط دو پردازنده جداگانه در یک تراشه است. با افزایش تعداد هسته سی پی یوها قادر بودند چندین فرایند را همزمان انجام دهند. این اثر موجب افزایش عملکرد و کاهش زمان پردازش شد.
پردازندههای چند هستهای در حال حاضر جای خود را به پردازندههای چهار هستهای، و حتی پردازندههای هشت هستهای دادهاند. اضافه کردن رشتهها به کامپیوتر شما میتواند وظایف را با 16 هسته و سرعت بهبود یافتهتر انجام دهد.
درک مشخصات پردازنده :
آگاهی از عملکرد سی پی یو در کنار مارکهای مختلف بسیار مفید است. اما حتی با در نظر گرفتن مشخصات سطح بالا باز هم گزینههای زیادی وجود دارد. مشخصات دیگری نیز به جهت تصمیمگیری در زمان خرید وجود دارد که به شما کمک میکند کدام یک از سی پی یوها را با توجه به ویژگیهای آن خریداری نمایید.
سی پی یو موبایل و دسکتاپ :
در چندین سال پیش رایانهها، دستگاههای بزرگی بودند که از منبع برق استفاده مینمودند. با این حال پس از گذشت چندین سال تغییرات بسیاری پس از ظهور تلفنهای همراه و در نهایت گوشیهای هوشمند رخ داد. این گوشیها در واقع کامپیوترهایی هستند که قابل حمل میباشند. پردازندههای موبایل برای بهرهوری بیشتر و مصرف انرژی بهینه سازی شده تولید شدهاند تا باتری دستگاهها تا حد امکان دوام بیاورند.
متناسب با هر تغییر تولید کنندگان سعی کردند که پردازندههای موبایل و دسکتاپ را به همان صورت و تنها با پیشوندهای مختلفی نامگذاری کنند. این در حالی است که هر کدام دارای محصولات مختلفی هستند.
پردازندههای موبایل با پیشوند U دارای قدرت بسیار کم هستند در حالی که پیشوند HQ برای گرافیکهای بالا به کار میرود. پیشوند HK برای گرافیکهایی با کارایی بالا و پشتیبانی از قابلیت اورکلارک طراحی شدهاند. پیشوندهای دسکتاپ شامل K برای توانایی اورکلارک و T برای قدرت بهینه سازی شده است.
اورکلارک از نکات مهم در راهنمای خرید سی پی یو :
به عمل افزایش نرخ سرعت یک مولفه اورکلارک میگویند که موجب سرعت بخشی یک مولفه میشود. اورکلارک معمولا بر روی CPU و GPU و سایر اجزا انجام میشود. افزایش سرعت موجب انجام عملیات بیشتر در هر ثانیه خواهد شد اما این کار موجب تولید گرما نیز میشود. اورکلارک میتواند به عملکرد بیشتر اجزای شما کمک کند اما اغلب به یک خنک کننده و مراقبت بیشتر نیز احتیاج پیدا خواهید کرد.
مشخصات و نحوه کار سی پی یو :
پردازنده در رایانه شخصی یا در دستگاههای کوچک تعبیه شده است که اغلب به آنها ریز پردازنده گفته میشود. این اصطلاح به این معنی است که عناصر پردازنده در یک تراشه IC خاص قرار دارند. بعضی از رایانهها با استفاده از یک پردازنده چند هستهای که دارای بیش از یک CPU است کار میکنند. CPU معمولاً یک تراشه کوچک است که بر روی مادربرد قرار میگیرد. به جهت جلوگیری از گرم شدن سی پی یو میتوانید از یک فن استفاده نموده تا از گرم شدن آن جلوگیری کنید.
برخی از مشخصات فنی مهم سی پی یوها متشکل از موارد زیر است :
هستهها :
هستهها میتوانند چندین دستورالعمل را به طور همزمان اجرا نمایند. در چندین سال گذشته هستهها تنها یک دستورالعمل را انجام میدادند در حالی که امروزه هستههای بیشتری برای سی پی یوها به جهت انجام دستورالعملهای بیشتر تعریف شده است.
رشتهها :
درک رشتهها از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا این ویژگی در برخی از پردازندههای اینتل جزو مهمترین ویژگیها است. رشتهها به طور موثر تعداد هستههای یک پردازنده را دو برابر میکنند. این معماری پایه و اساس پردازندههایi5 و i7 است که در پردازندههای جدید از بین رفته است.
توان مصرفی :
میزان توان مصرفی شامل حداکثر توان مصرفی بر حسب وات است که سی پی یو شما مصرف میکند. در حالی که این توان مصرف کمتری داشته باشد برای قبض برقهای شما بسیار خوب خواهد بود. مزیت دیگری که میتواند داشته باشد تولید گرمای کمتر و آسیب رسی کمتر به سیستم است.
حافظه نهان L2 / L3 :
این دو حافظه میتوانند یک حافظه پردازنده سریع را برای سی پی یو شما فراهم آورند که میتواند در حین پردازش از آن استفاده کند. هر چه تعداد بیشتری از این حافظه را داشته باشید پردازندههای شما سریعتر عمل میکنند.
فرکانس :
فرکانس به سرعت عملکرد پردازنده شما اشاره دارد. قبل از پردازندههای چند هستهای، فرکانس مهمترین مورد در عملکرد بین پردازندههای مختلف بود. با وجود اضافه شدن ویژگیهای جدید به پردازندهها هنوز هم میتوان مشخصات مهم را در نظر گرفت. به عنوان مثال یک پردازنده دو هستهای نسبت به پردازنده چهار هستهای آهستهتر عمل میکند.
اصطلاح 32 بیتی یا 64 بیتی :
یک پردازنده جریان ثابت داده را دریافت نمیکند. در عوض دادهها به اجزای کوچکتر به نام “کلمه” تبدیل و دریافت میشوند. پردازنده به میزان بیتهای یک کلمه محدود میشوند. وقتی پردازنده 32 بیتی برای اولین بار طراحی شد به نظر میرسید که اندازه کلمات فوق العاده بزرگ است. با این حال قانون مور به کار خود ادامه داد و رایانههایی با توانی بیش از 4 گیگابایت حافظه رم تولید نمود که موجب شد پردازندههای 64 بیتی شروع به کار کنند.
انواع CPU :
امروزه بیشتر پردازندهها چند هستهای هستند، به این معنی که IC شامل دو یا چند پردازنده برای عملکرد بهتر، کاهش مصرف برق و پردازش همزمان کارآمدتر چندین کار میباشند. تنظیمات چند هستهای شبیه به نصب چندین پردازنده جداگانه در یک رایانه است، اما از آنجایی که پردازندهها در واقع به یک سوکت وصل میشوند، اتصال بین آنها سریعتر انجام میشود.
بیشتر رایانهها ممکن است دو یا چهار هسته داشته باشند. به عنوان مثال، این تعداد میتواند تا 12 هسته افزایش یابد. اگر یک CPU فقط بتواند یک بار دستورالعمل واحد را پردازش کند، آنگاه به عنوان یک پردازنده تک هستهای در نظر گرفته میشود. اگر CPU بتواند دو مجموعه دستورالعمل را همزمان پردازش کند، به آن پردازنده دو هستهای گفته میشود. چهار مجموعه یک پردازنده چهار هستهای محسوب میشوند. هر چه تعداد هسته بیشتر باشد، کامپیوتر میتواند در هر زمان دستورالعملهای بیشتری را انجام دهد.
برخی پردازندهها از فرآیند چند رشتهای استفاده میکنند که از هستههای پردازنده مجازی استفاده میشود. هستههای پردازنده مجازی vCPU نامیده میشوند. این رشتهها به اندازه هستههای فیزیکی قدرتمند نیستند اما میتوانند برای بهبود عملکرد در ماشینهای مجازی (VM) استفاده شوند. با این وجود، افزودن vCPUهای غیر ضروری میتواند به نسبت تلفیقی به سیستم شما آسیب برساند، بنابراین باید حدود چهار و شش vCPU در هر هسته فیزیکی وجود داشته باشد.
CPU مغز عملیات :
سی پی یو واقعا مغز رایانه است. تمامی وظایفی را که معمولا با محاسبات در ارتباط است را به وسیله سی پی یو انجام میدهیم. بیشتر اجزای رایانهها برای پشتیباتی از عملکرد سی پی یو به وجود آمدهاند. پیشرفتهای انجام شده در زمینه فناوری شامل رشتهها و چند هستهای بودن پردازندهها است که انقلاب اساسی را پدید آورد.
نوع سوکت از موارد بسیار مهم در راهنمای خرید سی پی یو :
برای خرید یک رایانه مناسب CPU باید از طریق مادربرد به سایر مولفهها وصل شود. هنگام انتخاب سی پی یو باید اطمینان حاصل نمایید که نوع پردازنده انتخابی با سوکت مادربرد مطابقت داشته باشد.
نکاتی مهم در راهنمای خرید سی پی یو :
به هنگام خرید سی پی یو باید نکات زیر را که بسیار مهم هستند در نظر داشته باشید:
- نمیتوان نسبت به مارک ای ام دی یا اینتل بیتفاوت بود : برخی از پردازندههای اینتل در زمینه بازی کمی بهتر عمل مینمایند و پردازندههای ای ام دی وظایفی مانند ویرایش ویدیو را سریعتر انجام میدهند. (به دلیل هستهها و رشتههای بیشتری که در پردازندههای ای ام دی وجود دارد)
- برای بازی سرعت پردازنده مهمتر از تعداد هسته میباشد : بالاتر بودن سرعت پردازنده به عملکرد کارهای ساده مانند انجام بازی کمک میکند. در حالی که هسته بیشتر در یک پردازنده موجب میشود تا حجم کاری که انجام آن وقتگیر است را سریعتر انجام دهید.
- برای یک سیستم خوب هزینه کنید : هیچ وقت یک پردازنده قدرتمند را با حافظه ضعیف، رم و کارت گرافیک پایین جفت نکنید زیرا نتیجه خوبی را در بر نخواهد داشت.
- اورکلارک کردن برای همه مهم نیست : برای بیشتر افراد معقولتر این است که هزینه بیشتری خرج کنند و یک تراشه با قیمت بالاتر خریداری نمایند تا اینکه بخواهند وقت خود را برای اورکلارک و هزینه اضافی برای یک خنککننده پردازنده پرمصرف هدر دهند.
هنگام خرید پردازنده جهت بازی باید در وهله اول عملکرد و ویژگیهای خود را با بودجه در نظر گرفته شده بسنجید. نکاتی که ما در این مطلب برای شما گردآوری کردهایم میتواند به شما در جستجوی خرید بهترین CPU کمک نماید.
پردازنده مرکزی ای ام دی مدل RYZEN 9 3900X :
- تعداد هسته : 12 هستهای
- تعداد رشته : 24 نخ
- فرکانس پایه در پردازنده : 3.8 گیگاهرتز
- فرکانس پردازنده در حالت توربو : 4.6 گیگاهرتز
- حافظه نهان سطح دو : 6 مگابایت
- حافظه نهان سطح سه : 12 مگابایت
- پشتیبانی از فناوری : PCIe 4.0 x 16
- توان مصرفی (TDP) : 105 وات
پردازندههای دسکتاپ مدتهاست که عملکرد بسیار بالایی را ارائه میدهند. در حال حاضر Ryzen 9 3900X علاوه بر اینکه بهترین پردازنده شرکت AMD محسوب میشود، پادشاه تمامی پردازندههای اصلی نیز لقب گرفته است. این پردازنده با تعداد 12 هسته و عملکرد 24 رشتهای که دارد تمامی رقبای خود را از میان به در میکند. پردازنده Ryzen 9 3900X در کنار ویژگیهای فوق العادهای که دارد در مقایسه با رقبای خود از قیمت بسیار مناسبی نیز برخوردار است و همین امر یکی از ویژگیهای مهم آن محسوب میشود.
به طور کلی پردازندههای دسکتاپ برای افرادی که تنها علاقهمند به بازی هستند توصیه نمیشود. گیمرهای حرفهای به پردازندههایی با تعداد هسته کمتر و سرعت پردازنده بالاتر به جهت انجام بازیهای سریع احتیاج دارند. با این حال اگر به دنبال پردازندهای هستید که بتوانید با آن کارهای جدی را با سرعت بالا انجام دهید و در زمان فراغت از کارتان نیز علاقهمند به انجام بازی هستید Ryzen 9 3900X میتواند انتخابی مناسب برای شما باشد.
پردازنده Ryzen 9 3900X نسل سوم پردازندههایی با معماری 7 نانومتری Zen 2 است که توسط شرکت ای ام دی ساخته شده است و بالاترین سطح را در بین سریهای Ryzen 3000 دارد و همین امر طبیعتا موجب گرانتر شدن آن خواهد شد اما در کنار 16 هسته و 32 نخی که دارد کماکان میتواند بهترین انتخاب برای خریداران باشد.
پردازنده مرکزی اینتل سری Core i9-9900KS :
- تعداد هسته : 8 هستهای
- تعداد رشته : 16 نخ
- فرکانس پایه در پردازنده: 4.0 گیگاهرتز
- فرکانس پردازنده در حالت توربو : 5.0 گیگاهرتز
- حافظه نهان سطح سه : 16 مگابایت
- توان مصرفی (TDP) : 127 وات
پردازنده اینتل Core i9-9900KS در صدر لیست بهترینها برای انجام بازی میباشد و دارای عملکرد برتر و طیف گستردهای از بازیها است که همین امر موجب میشود تا اینتل بر بازار پردازندههای سطح بالا مسلط شود.
اینتل با طراحی نسخه جدید Core i9-9900KS در تلاش بوده تا با برداشتن بهترین سیلیکون از خط تولید 9900کی یک قدم جلوتر رفته تا بتواند قسمت جدیدی را برای گیمرها ایجاد کند و آن هم افزایش سرعت پردازنده نسبت به سری قبل است.
افراد علاقهمند به بازی که مایل هستند با مشکلی مانند اورکلارک سر و کار نداشته باشند و یا با اورکلارکهای شدید مشکل دارند و به دنبال یک پردازنده با بهترین عملکرد هستند بیشک پردازنده Core i9-9900KS جدیدترین رهبر به جهت بهترین عملکرد برای انجام بازیها خواهد بود.
همیشه عملکرد بازی بین پردازنده Core i9-9900KS و رقیب قابل توجه بوده و علاقهمندان به بازی به دنبال بهترین عملکرد پردازنده مورد نظر، بدون در نظر گرفتن قیمت آن بودهاند.
البته شرکت ای ام دی نیز بیکار نبوده است و اخیرا پرچمدار جدید خود را با نام Ryzen 9 3950X که دارای 16 هسته و 32 رشته است را رونمایی نموده است. درست است که این پردازنده به مانند Core i9-9900KS در بازیها سریع عمل نمیکند اما از عملکرد رقابتی و اسب بخار آن میتوان پیچیدگیهای بسیاری که در ساخت آن به کار رفته است را مشاهده نمود.
پردازنده ای ام دی مدل Ryzen 5 2600X :
- تعداد هسته : 6 هستهای
- تعداد رشته : 12 نخ
- فرکانس پایه در پردازنده : 3.6 گیگاهرتز
- فرکانس پردازنده در حالت توربو : 4.32 گیگاهرتز
- حافظه نهان سطح سه : 16 مگابایت
- توان مصرفی (TDP) : 95 وات
اگر به دنبال یک سی پی یو با بودجه کم هستید، پردازنده ای ام دی Ryzen 5 2600X میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
پردازنده Ryzen 5 2600X بسیاری از مشخصات پردازنده سری قبلی مانند تعداد هسته، رشته، سرعت پردازنده و حافظه پنهان را در اختیار شما قرار میدهد و تنها پیشرفت عمده آن افزایش فرکانس پردازنده در حالت توربو است که 0.2 گیگاهرتز افزایش یافته و همین امر موجب شده است تا عملکرد این پردازنده به مراتب بالاتر رود. پردازنده Ryzen 5 2600X در صورت نیاز میتواند تجربیات محاسباتی سریعتری را نسبت به رقیبان خود برای شما فراهم آورد.
پردازنده Ryzen 5 2600X با داشتن 6 هسته، 12 رشته و فرکانس پایه 3.6 گیگاهرتز میتواند بهترین عملکرد و قیمت را نسبت به پردازنده اینتل Core i5-8600K داشته باشد. درست است این پردازنده برای گیمرها محبوب نیست اما برای افرادی که میخواهند 100 تب را در یک مرورگر باز نمایند و به سرعت کار خود را پیش ببرند این پردازنده میتواند بسیار مفید عمل کند.
پردازنده 6 هستهای Ryzen 5 2600X متعلق به نسل دوم پردازندههای ای ام دی بوده و براساس معماری Zen ساخته شده است. پردازندههای سری Ryzen 2000 و Zen ساخته شده بر پایههای نسل اول Zen است. سازندگان این تراشه میخواستند با ساخت این پردازنده، موج دوم پردازندههای سطح بالا و تازه خود را بهینه سازی نمایند و مشاغل و مصرف کنندگان بسیاری را تحت تاثیر این امر قرار دهند.
پردازنده ای ام دی مدل Ryzen 3 2200G :
- تعداد هسته : 4 هستهای
- تعداد رشته : 4 نخ
- فرکانس پایه در پردازنده : 3.5 گیگاهرتز
- فرکانس پردازنده در حالت توربو : 3.7 گیگاهرتز
- حافظه نهان سطح سه : 4 مگابایت
- توان مصرفی (TDP) : 65 وات
اگر به دنبال خرید یک رایانه شخصی با قیمتی مناسب هستید یک APU(پردازنده ای ام دی که مجهز به گرافیک یکپارچه است) میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. در نهایت ای ام دی توانست با تولید پردازنده Ryzen 3 2200G که یک پردازنده 4 هستهای با گرافیک گسسته و یکپارچه میباشد را با مجموع هزینهای کمتر و ارزانتر نسبت به کارت گرافیکها تولید نماید. همچنین این پردازنده توانست جایزه Great Value را برای بازیهای رایانهای به دلیل بودجه کم دریافت نماید.
اگر به سختی در حال جمع کردن بودجهای جهت خرید یک پردازنده مناسب برای بازی هستید ممکن است سی پی یو ای ام دی Ryzen 3 2200G بهترین پردازنده متناسب با بودجه شما باشد. درست است که این پردازنده قابلیت فوق العاده تعداد رشتهها را از نسل قبلی خود یعنی Ryzen 3 1200 به ارث نبرده است اما با این وجود این پردازنده دارای APU است که باعث شده این پردازنده گرافیک یکپارچهای را با قیمتی مقرون به صرفه برای خریدارن فراهم نماید. با بهرهگیری از این پردازنده حتی مشاهده شده که میتوان اورواچ را با وضوح 4کی نیز بازی نمود.
Ryzen 3 2200G به اندازه کافی قدرتمند است که بتواند بدون نیاز به کارت گرافیک مجزا، بازیهای eSports را به تنهایی ساپورت کند. به دلایل گفته شده این APU تا به امروز به خاطر قیمت مناسبی که دارد به راحتی انتخاب اول کسانی خواهد بود که میخواهند با بودجهای مناسب به راحتی پردازندهای را با کیفیتی بالا تهیه نمایند.
پردازنده مرکزی ای ام دی مدل Ryzen 5 3600X :
- تعداد هسته : 6 هستهای
- تعداد رشته : 12 نخ
- فرکانس پایه در پردازنده : 3.8 گیگاهرتز
- فرکانس پردازنده در حالت توربو : 4.4 گیگاهرتز
- حافظه نهان سطح سه : 32 مگایایت
- توان مصرفی (TDP) : 95 وات
سی پی یو Ryzen 5 3600X با عملکرد بالا و قیمت مناسب میتواند بهترین پردازنده در رده متوسط برای انجام بازی باشد. با وجود 6 هستهای بودن این پردازنده، میتوان بازیهای بسیاری را انجام داد. پردازنده
Ryzen 5 3600X دارای 6 هسته با 12 رشته است که به اندازه کافی سریع بوده و میتواند عملیات را نیز با سرعتی مناسب انجام دهد. همین امر موجب میشود تا پردازنده Ryzen 5 3600X به یک پردازنده مناسب برای بازی تبدیل شود.
در حالی که برای انجام عملیات و کارهای تئوری به سرعتی بالاتر احتیاج دارید، Core i5-9600K میتواند عملکردی بهتر را برای شما فراهم آورد اما اگر به بازیهای کامپیوتری علاقهمند هستید بیشک انتخاب پردازنده Ryzen 5 3600X به دلیل سرعت و قیمت مناسبی که دارد میتواند به مراتب بهتر از رقیبان خود عمل نماید.
پردازنده ای ام دی Ryzen 5 3600X از معماری Zen 2 برخوردار است و این بدان معناست که این محصول در فرایند 7 نانومتری Team Red ساخته شده است. معماری جدید این پردازنده میتواند سرعت سیستم را بالاتر برده و عملکرد IPC را نیز بهبود ببخشد.
پردازنده Ryzen 5 3600X قادر است علاوه بر تقویت نمودن عملکرد، در کاهش مصرف برق نیز نسبت به نسل قبلی خود یعنی Ryzen 5 2600X که دارای توان مصرفی 65 وات بود جزو کم مصرفترینها معرفی شود که این امر موجب شده است علاوه بر پایین آمدن هزینه برق، بر روی پایین آمدن درجه حرارت پردازنده نیز تاثیرگذار باشد.
جمع بندی
ما در این مقاله سعی نمودیم تا در خصوص سی پی یو توضیحات کامل را خدمت شما ارائه نموده و 5 مورد از بهترین سی پی یوهایی که در سال 2020 به عنوان بهترین پردازندهها معرفی شدهاند را معرفی نماییم. همچنین در این مطلب در خصوص عملکرد و کارایی هر یک از سی پی یوها توضیحاتی را خدمت شما ارائه نمودیم.
همانگونه که میدانید شرکت اینتل و ای ام دی از دیرباز در خصوص تولید پردازندههای قدرتمند با یکدیگر در حال رقابت بودهاند. بدین صورت هر ساله پردازندههایی با عملکرد و توان مصرفی بالاتری را تولید نموده و در اختیار علاقهمندان به بازی و افرادی که کارهای محاسباتی را انجام میدهند، ارائه مینماید.
درست است که بیشتر پردازندههای معرفی شده درون این لیست مربوط به شرکت ای ام دی بودهاند اما این نمیتواند دلیلی بر این موضوع باشد که پردازندههای اینتل از کیفیت پایینتری برخوردار هستند.
به طور کلی همانگونه که در ابتدای این مقاله نیز توضیح داده شد، پردازندههای اینتل دارای عملکرد بالا به جهت انجام بازی نسبت به سی پی یو CPU ای ام دی میباشند اما زمانی که صحبت از انجام کارهای عملیاتی با کیفیت و سرعتی بالاتر در میان باشد به طور قطع پردازندههای ای ام دی میتواند از درجه کیفیت بالاتری برخوردار باشد.
اگر شما نیز تجربه استفاده از مدلهای سی پی یو گفته شده را داشتهاید میتوانید تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.